11 nov. 2018
facebook vs instagram

Cine a ucis Facebook-ul? De ce a devenit Instagram rețeaua preferată a tinerilor

Recent am auzit de la un adolescent că nu folosește facebook pentru că „e de bătrâni”. Imaginea pantalonilor evazați mi-a venit imediat în minte și am crezut că înțeleg ce vrea să-mi spună puștiul. Dar el a făcut o grimașă și a continuat: “Nu vreau să zic că e demodat. Dar acolo sunt părinții și cunoscuții și toată lumea. Iar eu nu vreau să fiu cu toată lumea.”

Eh, iar aici l-am înțeles perfect. Căci nu departe-mi sunt amintirile despre mIRC, iar apoi cele despre Yahoo Messeger! Era cool când dădeam BUZZ, iar cine nu avea messenger era considerat un tip “offline”. Nu pot uita cât de cool am devenit când prietenii mei m-au ajutat să-mi fac hi5!. Din acel moment am simțit că sunt și eu la pas cu lumea bună. Despre debutul pe Facebook, nici nu vă mai povestesc; am fost printre primii care a avut cont.

Adolescenții preferă Instagram și renunță la Facebook

The Guardian scria la începutul anului că peste 3 milioane de adolescenți vor renunța în 2018 la Facebook. Motivul e lesne de înțeles. Se mută. Nu mai e cool. Nu este vorba despre faptul că Facebook-ul nu mai împlinește toate nevoile de socializare, ori nu mai răspunde noilor tipuri de comunicare. Motivul e altul: exclusivismul.

Mândria umană a ucis Facebook-ul. Iar asta nu e ceva nou. Fiecare astfel de rețea socială a promis utilizatorilor ei, pe lângă socializare, o valoare de statut social. Ești pe hi5!, ești tare. Ai cont pe Facebook și multe like-uri, ești foarte tare. Urmează Instagram. Degeaba ai facebook, dacă n-ai followerși pe Insta.

Și dacă tot a venit vorba vă invit să ne urmăriți! Pe Instagram. Facebook-ul oricum nu mai contează.

About Alex Badea

Specialist în comunicare, master și licențiat în Științele Comunicării, jurnalist, realizator TV, antreprenor, blogger, tech freak.

Comentarii

  • Adrian
    12 noiembrie 2018 Răspunde

    Eu n-as zice că renunț la facebook pentru că e mai cool Instagram-ul. Eu aş renunța la facebook pentru că a devenit un loc al inculturii. Tot omul de rând poate să posteze orice prostie, orice comentariu prost gândit şi scris cu o gramatică ce lasă de dorit. Iar aspectul cu bătrânii…e relativ adevărat. Mă deranjează să văd gramatica lor de 2 bani şi importanța pe care o acordă ei postărilor irelevante. Aceste aspecte mă fac să-i respect mai puțin. Din acest motiv aleg instagram. Acolo îmi pot selecta postările şi subiectele interesante pentru mine. Pe facebook nici unfriend-ul nu mă scapă de poze ce denotă prostie. Pe Instagram scap de distribuirile eşuate ale doamnelor şi domnilor ce share-uiesc postări de prost gust create în paint, care cuprind bancuri sau anunțuri politice irelevante.

    • Alex Badea
      12 noiembrie 2018 Răspunde

      Foarte pertinent punctul tău de vedere. Avalanșa de postări nedorite este o problema cu care cei de la Facebook se luptă inutil. Din păcate, instagramul a fost deja luat cu asalt și de artiștii în paint cu citate de genul: „Numai cine n-a iubit nu știe cum e să fi-i iubit.” (greșeala e bonus).

      Dacă te va stresa si instagramul, probabil vei apela la Snapchat, oricum tindem spre ceva mai “fin”; cu un nivel mai ridicat. Mândrie sau nu, până la urmă generația tânără are doar avantaje din asta.

Leave a Comment

I accept the Privacy Policy